måndag, september 15, 2008

Arvine 2007 (Christophe Abbet)


Jag fortsätter att korka upp och prova viner jag fick med mig hem efter 24 timmar i Schweiz. Arvine 2007 av Christophe Abbet inhandlades i samma butik som Pinot Noirvinet så förväntningaran är inte så värst höga.

Vinet har en ren och frisk doft med citrus, mineral och lite aromatiska nyanser som drar mot krusbär, mycket grapefruktskal, grönt äpple. Smaken är medelfyllig med ett uppfriskande citrusbett som balanseras av frukt som grapefruktskal, persika, krusbär, melon, smaken klingar av fint med mineralig sälta. Lång och bra och kan nog utvecklas ytterligare med lagring men det får jag aldrig veta då detta är enda flaskan.
Arvine eller Petit Arvine som den också kan heta är visst en uråldrig inhemsk druva med högt anseende och jag håller med. Det här skulle absolut försvara en plats i SB's sortiment sida vid sida med liknande viner som Chablis, krispig stil av Grüner Veltliner eller Picpoul, om man skulle blanda dessa viner borde man få något som smakar ungefär så här, bra!

3 kommentarer:

Finare Vinare sa...

Intressant med dina schweiziska viner. Du såg inte till någon fin syrah? Vi är rätt nyfikna efter de fina provningsresultaten från förra året, Andreas Larsson eller GJE var det väl? De branta sydvända terrassodlingarna vid Lac Leman är imponerande att besöka. Vi passerade Lac de Neuchâtel och hittade god pinot noir, både barriques och utan ek, hos Vins Keller i Vaumarcus. Kolla in det läckra östläget mot sjön på deras hemsida...

Ezra sa...

Hej F&V.
Apropå frågan om intressant Syrah kommer det snart ett inlägg om...
Man kan undra varför viner från Schweiz inte syns alls här hemma, det finns ju massor med intressant och bra. Fler vändor till Schweiz!

Finare Vinare sa...

Vi ser fram emot att läsa om syrahvinet.
Våra förväntningar är modesta: bara ännu bättre än côte-rôtie!

Ja, varför får vi inga viner härifrån?
Inte för att de är dyra i alla fall - Vins Kellers pinot noirviner ligger på 100-125 kr. Förmodligen för att schweizarna dricker upp det mesta själva...