fredag, augusti 22, 2008

Chardonnay "Classique" 2006 (André et Mireille Tissot)


Chardonnay "Classique" 2006 av Domaine André et Mireille Tissot lanserades i augusti.
Numera är det sonen Stéphane som gör vinerna på domänen och det här vinet är om jag har förstått det rätt deras baschardonnay, ett antal olika vingårdsbetecknade Chardonnayviner finns också. Vinet är en ren Chardonnay, 10% ny ek, man undviker den traditionella oxididativa stilen; alltså ingen florbildning, numera görs alla viner enligt biodynamiska principer.

Vinet har en mycket fin doft präglad av en distinkt kritkänsla, massor av sten/mineral/flinta, eken känns som mer än 10% just nu men det beror nog på dess ungdom, den tar dock inte över eller stör. Mycket klassiskt burgundisk med fräsch krispig frukt, citrusskal, täta aromer av mogen gul frukt. Smaken följer doften mycket bra med friskt citrusbett och tät fin frukt, mängder av mineralkänsla medans eken ligger som en krydda i bakgrunden. Om något så finns det en liten ton av bokna äpplen som förmodligen kommer sig av den minimala användningen av svavel pga de biodynamiska ideerna, om man hade gjort vinet med samma noggrannhet och traditionell/ekologisk odling men skyddat vinet från överdriven påverkan av luft under vinifieringen hade det hoppat upp ännu ett litet snäpp. Flaskvariationen blir även mycket större.

Trots detta är det här ett av de bästa vitvinsköpen hittills under året och jag placerade blint denna rakt i Bourgogne, Puligny är det område som ligger närmast till hands. Nu ligger Arbois inte så långt därifrån men hade vinet odlats en sådär fem mil västerut hade vinet säkerligen kostat tre gånger så mycket utan att skämmas. Imponerande!

Inga kommentarer: