onsdag, mars 02, 2011

Vat 1 Semillon 1997

Semillon från Hunter Valley ligger mig varmt om hjärtat. Tyrrell's är de som anses göra den främsta i och med sin Vat 1. De här vinerna har ett eget vinliv som inte liknar något annat. Kalla ”dåliga” årgångar med regn och allmänt usla förhållanden är de som Tyrrell's anser brukar ge de bästa vinerna. Druvorna skördas väldigt tidigt, på gränsen till undermogna, vilket ger syradrivna viner med låg alkohol, 10,5 %. Livslängden på vinerna extremt lång i nivå med en bra Riesling. Det är inte bara lagringskapaciteten som påminner om Riesling utan även vinets karaktär med sin limeiga höga syra, lite bittra grapetoner och mineralkänslan. Tidigare kallades vinerna helt enkelt för Hunter Valley Riesling trots att de innehöll Semillon.

Den här flaskan känns ännu ung och väldigt stram. Jag saknar Semillonkänslan som brukar vara mycket tydligare. Med luft växer den till sig och får fram mer bivax, linoleummatta, honung och lite mer fruktaromer men håller sig hela tiden på den lite anemiska syradrivna sidan. Bra men inte alls så bra som jag minns den.


En knapp vecka senare efter att den halvfulla flaskan stått i skafferiet skyddad med inert gas har det hänt enormt mycket. Nu har det kommit fram en fetma som balanserar upp den höga syran och det finns mer tropisk frukt, lite petroleum, rökig flinta och en fin smörighet. Mycket komplext och bra i udda stil. Nu är den så bra som den ska vara. Ska man dricka den här ska man lufta den flera timmar. Den kommer nog nå sin mognadsplatå om runt fem år, 20 år verkar vara en lagom ålder för det här vinet.

Inga kommentarer: