måndag, mars 07, 2011

Gevrey-Chambertin 1:er Cru ”Clos Saint-Jacques” 2001 (Jadot) och Gevrey-Chambertin ”La Justice” 2005 (Guyon)

Det släpptes några mogna röda Bourgogner av Jadot i veckan som orsakade ett väldans spring bland vinintresserade svenskar. Själv har jag aldrig varit någon större beundrare av Jadots viner, alltid korrekta och ok bra men aldrig riktigt minnesvärda. Verkar något vara för bra för att vara sant så är det oftast så. Under 400 för en mogen Clos Saint-Jacques är ett sånt läge.
P köpte iaf på sig några av denna och tog med en första testflaska.


Doftar moget och utvecklat i en slimmad traditionell stil med mossa, bark, kalk, blåbärsris, röd frukt och en del aromatiska inslag, efter en stund kommer det fram en del fina tryffeltoner. Bra och gott men inte i nivå med vad Clos Saint-Jacques ska prestera. Det saknas djup och tyngd för område och ålder, men visst är det bra.


Smaken är slank och fräsch med lite gräsig frukt, gott, men jag saknar även här frukt och djup. Det är helt korrekt men rätt ointressant även om det inte smakar illa på något sätt. Doften är bättre än smaken. Man får väl se det som ett ok Bourgogneköp för under 400 men jag kommer inte försöka få fatt på några flaskor.


Jag öppnar parallellt en flaska av ett favoritvin när det gäller prisvärd röd Bourgogne. Förra flaskan var korkdefekt men den här är på riktigt bra humör. Fruktdrivet på ett inställsamt lite slampigt sätt som är svårt att inte tycka om. Doften blir ännu bättre efter lite luft som är aningens reduktiv i början. Tät sötaktig Pinotdoft som börjar få lite mogna drag. Komplext och flashigt i en stil som handlar mer om frukt än område, att det är från Gevrey-Chambertin är inte uppenbart. Det här är det godare vinet helt klart, trots en hundring billigare i inköp och lägre klassificering. Man kan utan problem dricka det här nu men den kommer utvecklas vidare i flera år.

(Jag glömde skriva att Guyons vin var från 2005, nu är det med.)

3 kommentarer:

:3) sa...

Jag delar helt din uppfattning att La Justice var det vassare vinet. Hur stor del av det kan tillskrivas årgången 01 vs 05 och vad utgörs av producenten. På det hela taget är jag imponerad av leveransen och ska se till att prova mer Guyon. Med tanke på de inledningsvis något reduktiva tonerna skulle jag tro att vinet kan fira sin 25årsdag i god form om än det formtoppar som tonåring. /P

Anonym sa...

Årgången påverkar mycket. Nedan ser ni Burghounds bedömningar av alla Clos St Jacques 2001. Jadot är i topp tillsammans med några andra på 90 - 93 poäng.

Gevrey-Chambertin "Clos St.-Jacques"
1er Cru Red Domaine Sylvie Esmonin Jan 01, 2005 90 P
2001
750 ml Gevrey-Chambertin "Clos St. Jacques"
1er Cru Red Domaine Fourrier Jan 01, 2004 90 P
2001
barrel Gevrey-Chambertin "Clos St. Jacques" ♥
1er Cru Red Maison Louis Jadot Apr 01, 2003 90-93 P
2001
barrel Gevrey-Chambertin "Clos St.-Jacques"
1er Cru Red Domaine Armand Rousseau Jan 01, 2003 90-93 P
2001
barrel Gevrey-Chambertin "Clos St. Jacques"
1er Cru Red Domaine Fourrier Jan 01, 2003 90-93 P
2001

Gevrey-Chambertin "Clos St.-Jacques"
1er Cru Red Domaine Bruno Clair 88 P

2001
Gevrey-Chambertin "Clos de la Justice"
Villages Red Michel et Frédéric Magnien
86 P
2001

Gevrey-Chambertin "Clos St.-Jacques"
1er Cru Red Domaine Bruno Clair 86-89 P

Claes Lindquist

Ezra sa...

Intressant jämförelse, tack för den Claes. Jadots traditionella stil går inte så bra ihop med svala år enligt mig, vilket säkert spelat in. Bruno Clair har samma problem i ännu större utsträckning.

Dock undrar jag om inte Fourrier och Rousseau's vin idag med lätthet skulle slå Jadot's. Meadows samma poäng där känns inte riktigt trovärdigt. 89 är jag inne på (90-91 för Justice, i helt annan stil).

Också överpresterar Guyon rejält, en producent som väl kategoriskt avfärdas som medioker/banal.