onsdag, mars 16, 2011

Patrimo 2004

Patrimo är Feudi San Gregorios lyxvin av ren Merlot. Italien och Merlot är en kombo jag brukar tycka om men då är det oftast Toscana, inte Kampanien. Feudi San Gregorio satsar på kraft mer än elegans och dit hör helt klart det här. Köpt på rea men det är väl dyrt även då, J tar med och häller blint.

Det här är inte ett rött vin utan mer svart i färgen. Kompakt i både färg och doft. Det luktar grillkol, trä, mörk bitter choklad, brända örter, jag tänker på en ung superextraherad Malbec. Komplext men grovhugget med dominerande ektoner.


Smaken är imponerande men sitter inte ihop då eken spretar vilket ger en lätt besk bismak. Mörk dov frukt, ungt bångstyrigt med enorm kraft, valnötter, mörk choklad, nyrostade kaffebönor. Det är gott på sitt sätt men opersonligt och väl grovt för min smak.

Det vore intressant att prova det här om säg 5-8 år, kanske kan det gå ihop men det vore en chansning. En mer återhållen (och därmed billigare) vinifiering hade givit ett bättre vin. Tomflaskan klockar in på bisarra 1220 gram (jämfört med en klassisk bordeauxflaska på runt 570 gram).
Börjar inte tiden springa ifrån den här typen av monsterviner?

Inga kommentarer: