torsdag, mars 10, 2011

Chateau Potensac 1996 och Chateau Jander 2001

Potensac ägs av familjen Delon som är mest kända för Leoville Las Cases. Denna köptes för 11 år sedan. Precis som alla tidigare flaskor är den intetsägande med stum träig smak. Vek frukt, muskot, trä men inte mycket annat, trist helt enkelt.
Numera mjuk smak men nästan ingen frukt eller djup. Jag har följt det här och det har varit lika trist genom alla år. Det är såna här köp som gör att jag numera enbart köper viner som jag själv har provat innan.


För min egen och sällskapets skull öppnar jag min sista Jander 2001 för en jämförelse hur bra och prisvärt Bordeaux kan vara. Halva priset, 10 gånger bättre vin.
Jander lanserades för några år sedan för 154 kr utan att få någon uppmärksamhet, jag tyckte väldigt mycket om den och köpte några, då den senare prissänktes till 123 kr rensade jag landet på resterande flaskor.


Arketypisk Bordeauxdoft i Cabernetdriven klassisk stil (det är dock 50% Merlot i). Cederträ, blyertspenna, fin plommonfrukt, lite gräsigt men utan att vara kartigt, komplext med bra frukt. Lite sten och lera ger ytterligare ryggrad.

Torr djup smak utan moderna smörkoladrag som många enklare Bordeauxviner försöker ta som genväg. Tät frukt, gräs, mörka bär, lera, vildhallon, kaffe och mörk choklad. Här kommer Merlotdelen fram lite tydligare. Den här fräschören finns alltför sällan i Bordeaux nuförtiden.
Kanongott i en stil som påminner om bra årgångar av Poujeaux, en parallell som jag kanske drar för att det också kommer från Moulis. Så pass bra att namn som Clerc Milon kommer upp, det är faktiskt nästan så bra, Clerc Milon 2001 var ungefär såhär. Verkar kosta runt 16€ nere på kontinenten, någon borde importera det här snarast.

5 kommentarer:

Frankofilen sa...

Du har mail...

Finare Vinare sa...

Attans att man inte köpte mer av Ch Jander! Vi bräckte av några stycken i snabb följd efter att de släpptes 2006, borde ha sparat...

Marie sa...

Hej. Jag har 1flaska, köpte den mest för attvi heter Jander och det sägs att alla Jander kommer fån samma släkt. Tyckte det varlite kul att ha en flaska, men vi fick betala 204:-för den
Hälsningar Marie Jander Örebro

Bert Israelsson sa...

finns detta vin av någon senare årgång och vilken kvalite har då det?

Korkdragaren sa...

Har inte provat senare årgångar. Den verkar inte finnas i Sverige nu.