lördag, januari 30, 2010

Terre Alte 2006

Livio Felluga håller till i nordvästra Italien där han gör några av Italiens bästa vita viner. Även de röda är bra. En av druvorna i det här vinet, Tocai Friulano, är en druva jag försöker dricka så ofta jag kan, kanske mest för att den är så ovanlig på våra breddgrader. Förutom Tocai Friulano ingår Sauvignon och Pinot Bianco, en udda druvkombination. Friulanon lagras på fat, de andra på ståltank.
Denna årgång anses vara en av de bästa som gjorts. Givetvis tre glas av Gambero Rosso, 92 poäng av Suckling och 18,5 av Robinson vilket får ses som ett mycket högt betyg för ett Italienskt vitt vin. Förväntningarna är höga.


Det första jag tänker på när jag doftar på vinet är att det inte passar i någon av mina doftmallar jag har i huvudet när det gäller vin. Det här är något jag har upplevt tidigare från Fellugas viner, de sticker verkligen ut. Jag har svårt att precisera vad det är, men jag tycker om det.
Det är aromatiskt med havre, örter, grönt te och gelékulor. En balanserad fatton ger den en del fetma, gul frukt med en anings exotisk inslag, varma citrustoner som mandarinskal. Det finns något funkigt som är svårt att sätta fingret som tilltalar mig väldigt mycket, något som tillför ett stort mått av personlighet. Vissa drag påminner mig om bra vit Bordeaux av 50/50 Sauvignon/Semillon, lite bakelit och gummi. Det är högst personligt, väldigt snyggt och enormt tilltalande.

Smaken är fyllig med balanserad fatton, Smaken är intensivare än vad den först verkar vara med örter, honung, bivax, gul fruktighet, skållade mandlar och mjuka fina citrustoner. Smaken är väldigt bra men det är doften som verkligen får en att reagera. Syran känns i eftersmaken som ger ett uppfräschande bett, enligt min smak hade alkoholen gärna fått taggats ner en aning (14%), men det funkar. Det gäller att välja rätt tillfälle för det här vinet med sin fruktdrivna stil och lite eldiga fyllighet.

Enligt hemsidan växer det med lagring men det känns svårt att sia om.
Ett av de roligare vita vinerna jag druckit på länge, det påminner mig en del om när jag provade portugisiska Maritávora för första gången.

5 kommentarer:

Ingvar Johansson sa...

Lika kul varje gång någon skriver om ett Friulanskt vin. Felluga tillhör ju verkligen toppen men det finns en hel uppsjö av andra intressanta producenter. Jag kan verkligen hålla med om kopplingen till Maritávora även om det var mera ekat.

Korkdragaren sa...

Det är sant, Maritavora är mer ekat. Och visst är det synd att det finns så få viner därifrån, varför tar inte någon in Borgo del Tiglio.

Ingvar Johansson sa...

eller Moschioni eller Bressan eller Princic eller Lis Neris eller Kante eller Zidarich eller...

Anonym sa...

Kul. Länge sedan jag drack Terre Alte. Friulanska vita håller jag i en helt egen klass i Italien, även om regionen givetvis producerar en massa skräp (å andra sidan säger jag bara M i a n i som ensam väger upp rubbet!). Pålandsvindarna, jorden och bergen ger väldigt fina förutsättningar i framförallt Collio/C.Orientalli (bara namnet är så läckert; Colli Orientalli - låter som en saga.)

Fler Producenter: La Tunella..

//MartinW

Korkdragaren sa...

La Tunella tas in av Savino om jag minns rätt, endast till restaurang dock.