lördag, januari 09, 2010

Bourgogne Blanc ”Cuvée Saint-Vincent” 2007 (Girardin)

Fan, de har haft fel vin i den här flaskan. Det här är mer som en Chassagne-Montrachet av bra kvalitet. Mineralkänslan är toppkvalitet, enormt bra. Den har en tyngd och kraft som påminner mer om Chassagne än Pulignys nerviga subtilitet men den spelar definitivt i en högre division än dess klassificering indikerar.En sensationellt bra generell Borgogne. Mineralkänslan av musselskal, ostron och kallt vinterhav slår de flesta av konkurrenternas. Eken är balanserad, fint blommig frukt och lång komplex eftersmak, imponerande bra och till och med bättre än Girardins Chassagne-Montrachet 1:er Cru 2006 som kostar betydligt mer. Girardin har verkligen fått till ett toppvin den här årgången, så här bra har den aldrig varit. Överhuvudtaget är vit Bourgogne av årgång 2007 en av de bästa som lanserats under mitt aktiva vinliv, mycket bra syror och mineralkänsla vilket jag uppskattar. Inte minst för Chablis.

Det här kan nog vara den bästa generella Bourgogne Blanc jag druckit (Vogues är givetvis bättre men dom fuskar), Domaine Cordiers variant som släpptes i december känns överekad och nya världen-lik i jämförelse även om den också är bra. Stilmässigt är den dock gjord för att drickas nu eller inom ca fem år, den har inte strukturen att tåla långlagring men det ser jag inte heller som en generell vit Bourgognes uppgift. Det kommer nog gå ner fler flaskor av det här.

3 kommentarer:

Chris sa...

Det där låter ju fantastiskt, vågar man fråga ifall det är 07:or man får ut från bs på systemet?
Tack för att du tar tiden att skriva fint att följa!
/Chris

Anonym sa...

Kan bara hålla med, tyckte den var väldigt bra. Håller denna högre än Jobards Bourgogne Blanc -06 som också tyckte var riktigt bra senast jag provade. Har ni provat den röda varianten av Cuvée Vincent? Skulle vilja prova någon riktigt bra humant prissatt (under 250 kr) röd Bourgogne men det verkar ju vara omöjligt

/Robert

Ezra sa...

Det ska vara 2007'or man får men den kan tänkas byta till 2008 snart. Jag har inte druckit den röda.

Prisvärd röd Bourgogne är nog det svåraste som finns att hitta.
En värd att prova är Savigny-Les-Beaunes 1:er Cru "La Dominode" 2004 av Pavelot, 297 kr. Noteringar kommer snart...

Om Ward Wines åter tar in och lanserar Marsannay "Champ Perdrix" av Geantet-Pansiot är det ett givet köp.