måndag, januari 18, 2010

Savigny-Les-Beaune 1:er Cru ”La Dominode” 2004 (Domaine Pavelot)

Domaine Pavelot drivs av de två bröderna Jean-Marc och Hugues. På sina vingårdar odlar de nästan uteslutande Pinot Noir och endast en liten del Chardonnay, de har även ägor på Aloxe-Cortonkullen. Savigny ligger strax väster nedanför Aloxe-Corton och Dominode anses vara bland det bästa 1:er Cru-området. En del menar att om en omvärdering skulle ske så är det Dominode som uppgraderas till Grand Cru, det är väl kanske att ta i men det säger en del om förutsättningarna.
Hälften av stockarna är 80 år, en tredjedel 30 år och resten 10 år. 30% nya ekfat från Allier används vid vinifieringen.Doften är klassiskt skolad med bra frukt utan några gröna, kartiga toner. Framförallt efter någon timmes luftning öppnar den upp mycket bra med fin blommig Pinotfrukt, jord, mörk choklad, pomerans, smultron, blodgrapefrukt, sötlakrits, ovanligt mycket tryffel vilket ger en lätt exotiskt ton. Vinet har inga modernt ekade nyanser eller anslag av sent skördad frukt men har inte heller någon som helst snipig känsla. Det här är verkligen en mycket trevlig röd Bourgogne med tanke på priset, det är dock viktigt att lufta den, den har framtiden framför sig.

Smaken är redan utstakad av doften med fint jordig Pinotfrukt, mjuka röda bär blandas med choklad, citrustoner och blommor. Syran är alldeles lagom, tanninerna är rätt snälla, ingen småsöt eller jolmig känsla. Riktigt bra även om det är doften som är roligast just nu.

Som sagt en mycket bra klassisk Pinot i en balanserad och lagom fruktig stil, inte stort på något sätt men ett mycket bra köp.

Inga kommentarer: