måndag, januari 04, 2010

Larmandier-Bernier Blanc de Blanc 2000 (Magnum)

Det var egentligen tänkt att jag skulle ta upp den här flaskan senare men den fick hoppa in som ersättare med kort varsel.Larmandier-Bernier tror på biodynamiska metoder, deras viner är alltså ekologiskt odlade och en av de bästa odlarna inom det skiktet. En annan egenskap de har är att aldrig tillsätta socker men däremot låta vinerna genomgå malolaktisk jäsning vilket gör vinerna tillgängliga redan som unga trots deras frånvaro av socker. Firman har sitt säte i Vertus men deras bästa vin är från Cramant varifrån de gör en specialcuvée av gamla stockar.


Det här vinet släpptes på SB för ett par år sedan för en överkomlig peng.
Vinet har en tydligt mineralisk ton, lite ung äpplig frukt, brödigheten har bara precis börjat visa sig, grape och andra citrustoner gör det friskt. Det här är en Champagne som bygger på mineralitet och fräschör mer än kraft och tyngd. Mycket bra nu men kommer förmodligen nå sin topp om runt fem år.

Bredvid dricks en flaska Heidsieck & Co Monopole Blue Top (Magnum) som är helt annorlunda i stil med väldigt blommiga drag, mycket brödiga nyanser och bredvid vinet ovan känns att den har rätt hög dosage. Ändå är prisvärdheten på den här mycket hög. Korken visar att den har legat ett tag vilket nog förklarar dess mognad och komplexitet, ett drag som många magnumflaskor på SB delar. Båda vinerna levererar mycket bra för priset.

1 kommentar:

E sa...

Spännande! Har ännu inte provat vinerna från egendomen men lägger snart en beställning på deras Terre de Vertus. Håller med om Blue Top som en välgjord skumpa om än i en lite populitisk stil.
/Erik