lördag, oktober 13, 2012

Ekam 2009

Ekam är ett vin av producenten Castell d'Encus som håller till i Costers del Segre vilket är inom de lägre delarna av Pyreneerna på runt 1000 meters höjd. Människorna bakom står även bakom Ferrer Bobet i Priorat, Raul Bobet var tidigare vinmakare åt Torres.
Egendomen satsar på ”svala” viner av, för Spanien och Katalonien, ovanliga druvor som Riesling, Pinot Noir, Semillon, Sauvignon Blanc och Syrah. Ekam är deras riesling, i Barca fick jag höra att det var en blandning av albarino och riesling men det verkar inte stämma.

Det här vinet köpte jag för två år sedan då de var väldigt inne både i bättre butiker och på topprestauranger. Provade deras Syrah som dock inte var helt övertygande. Lite oväntat dök det här vinet upp i sverige och går numera att beställa via BS, priset är inte så hemskt mycket högre än i Spanien men på gränsen för vad det är värt, 249 kr, ca 180 i Spanien.

Doften är Rieslingtypisk i mest tyskliknande stil fast med lite mer värme och fetma än vad man är van vid. Inga petroleumdrag utan mest rent klingande frukt som grape, stenfrukter i stil med persika och apelsinskal. Lite återhållet men klart bra. Väldigt bra mineralkänsla.

Frisk smak med markerad syra, lite ungt otvecklad frukt men det är gott och läskande. Bra balans. För att vara en spansk riesling är det klart imponerande men för priset har det lite problem att tävla med en motsvarande tysk variant.

Inga kommentarer: