torsdag, december 30, 2010

Mount Edelstone Shiraz 1987 (Henschke)

Henschke gör en stort antal olika viner med Hill of Grace högst upp i toppen. Mount Edelstone är om jag har fattat det rätt den näst mest exklusiva Shirazen de gör. Jag brukar tycka om deras viner, bland annat deras Riesling är väldigt bra.

Jag är lite försiktig med så här pass gamla Shirazviner. Lite eftersökningar indikerar att den ligger på toppen av sin mognad och kanske är på väg utför men flaskan dekanteras försiktigt i en smal kanna för att ge en lagom dos luft och bli av med sin massiva fällning.


Skönt nog är vinet i strålande skick med rejält tertiära aromer. Svamp, tryffel, mynta, mogen gul paprika, fin piptobak, sötbärig frukt, sötlakrits, mjölkchoklad och kanonfina blommiga nyanser. Enormt bra och djup doft, bland det bästa jag upplevt av australiensisk Shiraz.

Smaken är väldigt mjuk, sammetslen tät smak med söt underbart komplex frukt, tryffel, lakrits, basilika, lite gräs. Storartat vin, faktiskt bland det bästa jag kan minnas under året, jag är nästan lite chockad över hur bra det presterar.

Personligen tycker jag den är perfekt mogen nu även om den möjligtvis hade varit ett uns fruktstinnare för ett par år sedan, andra kan nog tycka att mognaden har gått lite för långt men för mig är det inget som helst problem. Det finns ingen uttorkad känsla och vinet har fortfarande mängder med frukt. Till och med den lilla bottenskyla av vin som fanns kvar i den öppna flaskan på köksgolvet dagen efter är fantastisk, jag hade nog väntat mig att det skulle vara oxiderat. Så luftning rekommenderas.
Ett av de bättre viner jag druckit på länge. Det är en lisa för själen att se alkoholhalten på etiketten, 12%, det är skillnad mot dagens aussieviner som jag ofta har svårt för med sin extrema extraktion och höga EtOH-halt.

3 kommentarer:

Winepunker sa...

När jag i ett tidigare liv reste en del till Sydney i jobbet fick jag chansen att prova ganska gamla Edelstone (äldsta var från 1971 om jag inte minns fel), alla klarade åldern fenomenalt bra. De torkar ut och blir mer och mer finlemmade men tappar aldrig balansen besynnerligt nog. Till slut blir det en elegant gammal dam men med alla hönsen hemma.
Det skulle vara kul att få prova en gammal Hill of Grace någon gång, om inte annat för att jämföra...

Niklas Jörgensen sa...

Har du mer sånt här godis över Ezra så kommer jag gärna förbi någon gång! Oj, vad kul!

MVH

Niklas

Gott nytt på dig!

Ezra sa...

Ja, den var grym. Gammal Aussieshiraz har överraskat mig flera gånger.

Gott nytt år på er själva.