torsdag, december 30, 2010

Bourgogne Aligoté 2005 (Arnaud Ente)

Arnaud Ente är en Bourgogneproducent som är mest känd för sina Meursaultviner. Det är lite kul med producenter som försöker göra något bra av en druva som Aligoté, normalt ett surt vin med marginell frukt som passar bäst till en Kir. Att det är ett seriöst vin syns inte minst på flaskan som har vaxad hals och på etiketten kan man läsa att vinet är ofiltrerat och det endast gjorts 1566 flaskor, denna är nummer 611.


Jag har provat några bra Aligotéer tidigare. De som har varit bra är Mikulskis, ännu bättre är Pierre Moreys (Domaine Leroys var dock oväntat odrickbar) men det här är helt klart den bästa jag provat hittills.

Extremt mycket mineralkänsla av krita och ostronskal i doften, rätt tydliga fat men väldigt snyggt gjort, stenfrukt, gråpäron, lemoncurd, rostade hasselnötter, fina nougattoner och vispad grädde. Mycket bra för vilken vit Bourgogne som helst men en enorm prestation för en Aligoté.


Fint krämig smak med fattoner, mängder av mineral, nötter, mogen utvecklad frukt. Lång och imponerande komplex smak som klingar kvar länge. Hade jag provat det här blint kanske tankarna dragit mot en rätt mogen 1:er Cru av Raveneau eller liknande, alltså mycket mineral, tät frukt och markerade men snygga fat. Väldigt kul, bra och annorlunda vinupplevelse.

Inga kommentarer: