tisdag, november 23, 2010

Nuits-Saint-Georges ”La Perrière” Blanc 2004 (Henri Gouges)

Det finns en del viner som man hör och läser om men sällan hittar. Det här är definitivt ett av dem. Gouges hittade en liten del Pinot Noir-druvor i sin gård i Nuits-Saint -Georges på 40-talet som hade muterats och tappat sina färgpigment. Av dessa gör de fortfarande det här vinet som inte liknar någonting annat. En skalmacererad vit Pinot Noir, helt unikt. Ibland kallas druvan för Pinot Gouges.


En vinvän började prata om det här när jag stod med ryggen till och pysslade med maten. Han la ut texten om hur gärna han någon gång skulle vilja hitta och dricka det här sällsynta vinet varpå jag kom på att jag hade en flaska i garderoben. Den fick snällt flyttas och bo i frysen i runt 15 minuter.


Fet lite kryddig doft, kalk, citrusskal, bra men inte stort på något sätt, inga direkta fattoner, vad jag saknar är framförallt en mineralkänsla. Det känns aningens övermoget med ett drag av övermogna vinteräpplen som jag inte är helt förtjust i.

Mjuk fyllig smak, det smakar som ett gott hantverk men det finns inget som gör det riktigt intressant bortsett från att man vet hur unikt det är. Lite som en lätt övermogen pinotchampagne eller liknande. Det finns även en del tanniner men mindre än jag väntat mig. Konstigt som sagt men rätt gott om man helt bortser från de 55€ jag betalade i Barca för den. Givetvis kul men inget jag kommer köpa igen.

4 kommentarer:

:3) sa...

Jag måste säga att det onekligen var en ynnest för en bourgofantast som jag att få prova ett vin som är så ovanligt att Tage Danielsson sannolikt skulle konstaterat att det inte fanns.
Otippat var ordet sa Bull
/P

Niklas Jörgensen sa...

Måste erkänna att även jag hyser en stor önskan att få prova detta en dag...

Ezra sa...

Ja, det var kul även om det inte var så bra som jag hade hoppats.

Kolla Vila Vinitecas hemsida, de har ett enormt utbud av sällsynta viner. Har man vägarna förbi Barca så är det inga problem att köpa en.

Niklas Jörgensen sa...

Tack för tipset. Jag vet det är en rejält tilltagen prislapp men vissa saker måste ändå bara testas..