onsdag, november 24, 2010

Friulano 2007 (Keber)

Keber verkar prenumerera på tre glas i Gambero Rosso, något som enligt mig inte säger så mycket med deras inflation av utmärkelser. Men det är ett vin klart värt att prova.


Det är karaktärsfullt och annorlunda vilket är väntat med tanke på druvan. Komplext och fascinerande med en unken doft som drar mot vått ylle, kittost, plastmatta, gula plommon, grönt te och lätt gröna toner. Mycket eget, intressant och bra.

Seriöst konstigt vin, på ett positivt sätt. Gott med bra fet/tät känsla, gul mogen frukt, bivax, kamomill, lite honung. Långt och bra utan att vara stort på något sätt men priset borde justeras ner något, 140-150 kr hade känts mer verklighetsorienterat och i paritet med innehållet än 199 kr.


Samtidigt är intressefaktorn tillräckligt hög för att testa det en gång. Så vitt jag har förstått har Keber numera slutat göra endruvsviner och kommer i fortsättningen bara göra ett enda vitt vin, en blandning av Friulano, Ribolla och Malvasia.

1 kommentar:

Ingvar Johansson sa...

Kul med Keber. Jag gillade verkligen det här vinet och tycker det är mer än väl värt en tvåhundring. I övrigt håller jag fullständigt med di i din beskrivning av vinet