söndag, september 12, 2010

Selosse Blanc de Blanc 1992

En av mina få kvarvarande flaskor av Selosse köpt på den gamla goda tiden när Selosse var okänd och standardcuvéen kostade nån tjuga mer än Jeanmaire. Med dagens priser kommer jag inte köpa några fler Selosse, det är väldigt bra och personligt men om man jämför vad man kan få för bubbel för 660 kr som Initial kostar så framstår det som ett rätt dåligt val, för att inte tala om den här årgångscuvéen.


Vätskenivån är lite oroande men det är fortfarande bra tryck i flaskan. Doften visar upp en hel del mognad men det är inte murket eller trött på något sätt vilket jag var lite orolig för. Enormt karaktärsfull med Selosse (och bra Champagnes) alla kännetecken av sherrytoner, lite fat, hyacint, rostade nötter och citrusskal.

Tät tung smak med mycket personlighet, nötter, grapeskal, lätta oxidativa inslag med intakt bra syra och ingen som helst övermogen platt känsla. Ytterst bra bubbel som levererar över förväntan och inte följer mallarna men det slår inte t.ex. Comte 95 eller Goisses 82.
Det är mer som en mogen vit bourgogne med lite mousse än en normal Champagne. Bättre som matbubbel än en lätt fräsch apertif innan maten.

2 kommentarer:

Finare Vinare sa...

Ja det var ju precis vad vi pratade om sist vi sågs.

Har man blivit förtjust i just Selosse är väl priset inte den viktigaste parametern, men visst har de blivit väl dyra. Comtes och Goisses är sannerligen inte gratis heller...

Egly-Ouriet Brut Tradition ger ju annars rätt bra utdelning för slantarna i den fatjästa skolan. Samt Eric Rodez Cuvée des Grandes Vintages och Tarlant Cuvée Louis/Discobitch som vi provade tillsammans.

Ezra sa...

Japp, priset ligger inte längre i paritet med kvaliteten. Comte är bättre och kostar ca 500 mindre. Egly-Ouriet som sagt, samma stil och kvalitet för halva priset.