torsdag, september 02, 2010

Sarget de Gruaud-Larose 2001 och Gruaud Larose 2001

Sarget de Gruaud-Larose 2001
Sarget 2001 har fått tveksamma betyg av andra, här och här. Då jag vill se hur mina flaskor ligger till så öppnar jag en parallellt med förstavinet av samma årgång.

Stum och rätt trist doft. Det påminner mer om en rätt enkel Sangiovese för en dryg hundring än ett nio år gammalt andravin från ett bra slott i bordeaux. Med luft blir det en aning bättre men blir aldrig något vidare kul, möjligtvis kan det hända något om minst fem år. Inte alls värda sitt pris på drygt 200 kr.


Gruaud Larose 2001
Det är stor skillnad på det här jämfört med andravinet som dricks samtidigt. Stor komplex doft med fin tät frukt och en hel del fat. Plommon, blommor, lakrits och ved. Smaken är ännu kärv och lite ung men det finns djup fin frukt och stor framtidspotential. Dock känns eken obalanserad och eftersmaken domineras alltför mycket av lite beska ektoner vilket är synd på ett så bra vin. Minst fem år till behövs för det här vinet och förhoppningsvis assimileras eken bättre om några år.
Inget av vinerna höll riktigt måttet även om förstavinet nog kan bli bra med ytterligare lagring. Lättare år som 92 och 93 toppade runt 15 års ålder så mer tålamod krävs.

Inga kommentarer: