torsdag, maj 20, 2010

Pinot Noir ”Evenstad Reserve” 2006 (Domaine Serene)

Domaine Serene gör huvudsakligen Pinot Noir från sina vingårdar i Wiliamette Valley, Oregon, men även en del Chardonnay och Syrah.


Amerikansk Pinot av bättre snitt har sin typiska stil med insmickrande sötbärig frukt blandat med smörkola och vanilj, sen kan den känslan vara av mer eller mindre komplex art men upplägget är i princip detsamma.
Evenstad Reserve lyckas ta det hela ett litet steg längre. Doften är mer subtilt skuren med ett mer återhållet, stramare anslag. En hel del tranbär, nejlika och korinter istället för den vanliga smultron/hallonkänslan. Den har inte heller den där övertydliga smörkolatonen som många dras med utan är betydligt mer djupare och komplext även om det fortfarande är lite ungt och slutet. Det behöver nog en par år till för att öppna upp sig. Det kickar igång ännu ett snäpp med någon timmes luftning och tar upp än mer lera, rosor, mint och kanel.

Smaken har givetvis de vanliga Pinotattributen av smultron och lite fatiga vaniljtoner men även en hel del mer av kryddor, tegel, cederträ och blommor. Mycket karaktärsfull och läcker smak och bland det bättre jag druckit av amerikansk Pinot.

Inga kommentarer: