lördag, maj 01, 2010

Cuvée Laïs 2008

Det här vinet av Olivier Pithon kommer från byn Calce i dalgången Agly i Roussillon. Han är vän med Gauby och gör viner i en kanske lite mer Burgundisk stil än dem men av liknande lokala druvor som Grenache Blanc och Maccabeu.


Mycket fin och komplex doft med mycket karaktär, flinta, krita, bivax, musselskal, örter som salvia och liknande, honung, fina fattoner, blommor och lite brödiga aromer som drar mot brioche. Det här är ett vin som verkligen sticker ut med sin mineraliga och brödiga karaktär, väldigt bra.

Smaken är medeltät med mycket steniga nyanser, balanserade fat, apelsinblommor, örter och rostat bröd. Komplext, gott och framförallt intressant i en stil som påminner mycket om en mineralig bra vit bourgogne fast med mer örtighet, mjukare syror och mer udda karaktär. Olivier Pithon gör enligt mig bättre vita viner än sin mentor Gauby, dock inte röda.
Vinet är i sig väldigt bra men framförallt så tilltalar det min personliga smak med sin egensinniga stil. En skitsnygg örfil mot alla trötta och överprissatta vita Bourgogner (med en del undantag, Dom. Leflaive etc).

3 kommentarer:

emil sa...

det låter kul, var köpte du det?

Finare Vinare sa...

Trevlig läsning, vi instämmer om vinet. Men Gaubys vita CdRV är nog snäppet vassare ändå. Och mycket dyrare...

Det är WineTrade som importerar. Vi träffade Niklas Jakobsson igår och han berättade att de skulle lista fler viner i beställningssortimentet. Verkligen välkommet, för de har riktigt sköna sydfransoser, inte minst från Olivier Pithon!

Ezra sa...

CdRV? Jag tycker det är bättre än Gaubys Vieilles Vignes, men visst är hans Coume Gineste för drygt 700 kr ett snäpp bättre.