tisdag, maj 04, 2010

Domaine Capmartin ”Cuvée du Couvent” 2001 och Chateau Barréjat ”Cuvée des Vieux Ceps” 2002

Domaine Capmartin ”Cuvée du Couvent” 2001
Guy Capmartin drog sig ur familjeegendomen och startade Domaine Capmartin 1987. 100% Tannat från gamla stockar.


Doften är väldigt Italiensk med körbärskärnighet och bittermandel. Finns även teblad, tobak och en tydlig ton av örter. En hel del kritiga mineraltoner ger en fräsch känsla.

Smaken är rödbärssyrlig och rätt kärv med teblad, örter och lätt kärnig bitterhet. Blint hade jag nog hoppat mellan olika Italienska regioner utan att riktigt veta vart jag skulle sätt ner foten Mycket bra vin i en syrlig matkrävande stil som jag uppskattar väldigt mycket. Långt och gott vin som börjar närma sig sin mognadsplatå men som kommer vidareutvecklas i flera år. Inga tendenser till trötthet.

Chateau Barréjat ”Cuvée des Vieux Ceps” 2002
Då den nya årgången, 2007, av det här vinet lanseras på SB i maj kändes det som en bra idé att öppna 2002'an och se var den är någonstans. En del av druvorna är 200 år gamla pre-phylloxerastockar, 80% Tannat och resten Cabernet. Det här vinet görs av den andra brodern Capmartin, Denis.


Doften är stor och komplex med ett aningens brettigt inslag, Mycket cederträ, blyertspenna, läder, rostade pinjenötter, sötlakrits och rost. En intensiv och djup doft som imiterar en bra Bordeaux. Jag går riktigt igång på den fina mineralkänslan även här.

Smaken är torr och stram med vediga toner, väldigt Bordeauxlik som sagt men med mer ettrig röd frukt i lite italiensk stil. Med luft kommer ännu mer rönnbär fram, komplext och mycket bra vin. Löjligt bra vin för 129 kr, dagens pris på 149 kr är också ett kap. Den brettiga känslan indikerar att det börjar bli läge att dricka upp kvarstående flaskor men bortsett från det finns det inget som ligger det här vinet till last.

Montus för mer pengar är inte i närheten kvalitetsmässigt, ska man dricka Madiran är någon av Capmartins viner ett klart bättre val. Vilket man väljer har mest att göra med vilken stil man känner för men jag börjar luta alltmer mot Domaine Capmartins stramare mer krävande stil, för 3-4 år sedan föredrog jag Chateau Barréjat som är mer tillgänglig ung.

Inga kommentarer: