torsdag, september 10, 2009

Pinot Noir Reserve 2005 (Yering Station)

Yering Station gör Pinot Noirviner som tilltalar mig mycket med bra syra, de är aldrig sötfruktiga eller överekade. Vinmakaren Tom Carson har arbetat i Bourgogne och hans kallklimatsviner har en väldigt burgundisk känsla. 12 månader på franska ekfat, rostningsgrad eller hur stor del som var nya framgår inte. Det här är deras främsta Pinotbuteljering, släpptes visst på systembolaget för ett par år sedan.

Jag öppnar den utan att fundera så mycket, stoppar ner näsan och vaknar abrupt till. Jösses vad bra det här är. Underbar komplexitet, fin tät Pinotfrukt i många lager. Sandelträ, mossa, blommor, vildhallon och en lagom dos ek träffar alldeles rätt i min Pinothjärna.

Smaken är fräsch och lagom stram, balanserad frisk syra, burgundisk som sagt. Djup fin frukt av söta röda bär, choklad, pomerans, kanel etc. Den superrena raka pinotfrukten skyddas klokt nog av skruvkapsyl, den här typen av vin tjänar på det.

Så långt ifrån den generella bilden av Australien man kan komma.

2 kommentarer:

Winepunker sa...

Det kommer en hel del bra från Victoria numera. Just Yering Station har varit med ett tag, men nykomlingar som Ten Minutes by Tractor och Yabby Lake är väl så bra (eller bättre beroende på vilken stil man föredrar). Det är annat än vad man hittade förr, sönderkokta alkobomber som mest smakade gummi och gammal kåda.

Ezra sa...

Absolut. Har dock ej provat Yabby Lake.
Det här har som sagt alltid varit bra, men det var en kul "pånyupptäckt" frisk fläkt.