lördag, september 05, 2009

Osar 1999

Det här är Masi's projekt då de började använda den uråldriga och nästan utdöda druvan Oseleta. Består endast av Oseleta och lär därmed vara det enda vin gjort uteslutande av den druvan. Druvorna får hänga kvar på stockarna långt efter normal skörd, alltså gjort enligt passerillagemetoden vilket är en egenskap som Oseleta visst klarar av ovanligt bra. Det driver givetvis upp upp mognaden rejält, samt alkoholen. Sedan lagras det två år på hårt rostade fat. Låter det som min typ av vin, nja.

Det är det inte heller. Doften har mycket russinkänsla, fat och känns rätt kloggigt i största allmänhet. Smaken är även den tät och kompakt med vedig torr smak, den saknar fräschör. Helt utjäst dock så det finns ingen störande restsötma som i så många Amaroneviner, det är bra. Körsbär, russin, fikon, mörk choklad och mer vediga nyanser kommer fram. Inte ett dåligt vin men i en stil som inte tilltalar mig alls.

2 kommentarer:

Ingvar Johansson sa...

Tack för detta inlägg. Har länge varit nyfiken på Osar men ryggat lite för prislappen. Är mycket förtjust i Masis Toar som ju innehåller en del Oseleta. 05:an är riktigt bra och skulle kanske passa din smak bättre än Osar

Ezra sa...

Det var länge sedan jag provade Toar, får försöka hitta ett tillfälle.
Observera att det inte var den aktuella årgången vi drack, tror det är 2001 nu.