fredag, augusti 28, 2009

Saturne 2006

Olivier Pithon är en vinmakare helt rätt i tiden. Han är Domaine Gauby’s adept och lyckades med hans hjälp hitta förstaklassig vinmark i Calce nere i Roussillon. Druvorna är Grenache, Carignan och Syrah från 60-åriga stockar. Importören Wine Trade är en relativt ny aktör på markanden som vänder sig främst till restauranger som söker den här typen av nytänkande viner. Liksom Gauby är han inte bara ekologisk utan följer även biodynamiska läror. Resultatet är mycket bra men jag hade föredragit att han svavlade vinerna innan buteljering, det skulle göra vinerna lite renare och de skulle även tåla lagring vilket är tveksamt om det här kommer att göra (se bara på Barrals viner vilka är i samma stil). Han är för övrigt bror till Jo Pithon, duktig vinmakare i Loire.
Mycket fruktigt vin med både moderna och bonniga drag. En kärnig fruktighet som drar åt hallonkärnor blandas med stall, läder och lite balsamiska nyanser. Det finns även en sötfruktig känsla som ger vinet en lite modern touch. Kött, örter och gummi visar sig också.

Mycket personligt och karaktärsfullt i en stil som borde tilltala vindrickare som tycker om Barrals viner. Det här känns dock lite renare och inte riktigt lika extremt. På grund av att Olivier Pithon liksom Barral följer biodynamikens vidskepliga läror så är det nog som sagt inte någon idé att spara ett sånt här vin mer än ett par år då de kan falla ihop oväntat snabbt. Mycket kul och välgjort vin.

Inga kommentarer: