måndag, augusti 10, 2009

Paleo Rosso 1999

Det här vinet görs av Le Macchiole i Bolgheri, samma producent som gör de än mer exklusiva Syrah- respektive Merlot-baserade vinerna Scrio och Messorio. Vinet består av 75% Cabernet Sauvignon och 25 % Cabernet Franc, en druvblandning som senare har ändrats och från och med årgång 2001 är det ett rent Cabernet Franc-vin. Jag har inte provat någon årgång av Paleo sedan den förändringen men det ska visst vara till det bättre.

Först får jag en lätt volatil känsla med balsamiska stråk. De volatila syrorna försvinner snabbt med luftning, örtig cabbig frukt samsas med ursprungstypisk känsla av körsbär och bittermandel. Även lakrits, cederträ, gräs och svart te. Kanske lite endimensionell (alltså för vad man väntar sig av producent, område, ålder etcetera).

Efter en knapp timmes luftning lyfter det en hel del och får tätare lite sötaktig plommonfrukt. Den känns klassiskt skolad utan någon vaniljig ek eller hög alkohol utan mer stram och örtig, som en blandning mellan Bordeaux och Toscana.

Smaken är fräsch och tät med mycket viol, lakrits, kaffe och örter. Lagom syra i typiskt Italienskt utförande men samtidigt så mogen att den har fått en viss avrundning. Lagom stram och trevligt nog helt utan modernt ekiga smörkolanyanser. Riktigt bra vin med tät frukt och komplex parfymerad karaktär, framförallt efter ett par timmars luftning. Stramare och mer europeiskt Cabernettypisk än Guado al Tasso som har mer moderna drag.

Inga kommentarer: