onsdag, augusti 05, 2009

Cabernet Sauvignon Reserve 2006 (Claremont)

Australien har det största antalet olika jordmåner av alla världens vinländer, alltså vinlandet med flest olika ”terroir” med andra ord. Coonawarra är ett av de mest distinkta. Här är jorden röd av järnmalm vilket lämpar sig ypperligt för maskulina Cabernet Sauvignonviner. Resultatet blir Australiens motsvarighet till Pauillac.
Den karaktärsfulla jorden kallas för ”Terra Rossa” och levererar en distinkt jordmånskänsla i nivå med Chablis eller Champagne. För att koppla vidare till dessa områden består grunden, under det övre järnhaltiga jordlagret, av en porös kalkhaltig jordmån. Att de själva ser Coonawarra som en kvalitetsindikator tycker jag mig kunna läsa ut från etiketten då det är det som är mitt i blickfånget.

Det här vinet dracks huvudsakligen alltför oluftat. Det börjar rätt enkelspårigt och endimensionellt. Medeltät röd och mörk frukt med ett uns lakrits och teblad. Efter ett par timmar i karaff kommer den typiska Coonawarrakaraktären av örter och järnmalm fram. Även mynta, basilika, vanilj och te kommer fram allt tydligare. Det är ett bra vin men håller inte riktigt måttet för vad den kostar, Wynn’s motsvarighet krossar den här. Varför försvann den från hyllorna?
Möjligtvis kan den lyfta med några års lagring med tanke på hur mycket bättre den blev med luftning. Försluten med skruvkapsyl för övrigt.

Inga kommentarer: