fredag, maj 08, 2009

Mauro Vendimia Seleccionada 2001

Mauro Graciano var tidigare vinmakare på Vega Sicilia men fick sluta då de tyckte han hade en alltför stor intressekonflikt i och med sin släkts egna ägor. Numera gör han sina egna viner i ett område som bara klassas som Castilla-León. Vinet görs av 100% Tinto del País aka Tempranillo.

En underbart komplex doft med rostade örter, svarta oliver, ved, viol, rosor, lite vägdamm, nypon och vildhallon slår emot en med kraft och intensitet. Det här är inget definitivt inget dussinvin.
Mycket stramt och tungkrullande i början, med lite luft mjuknar den en del. Med helt igenom mycket koncentrerat med en kompakt ännu lite vedig känsla.
Efter en kort kontakt med luft väller det fram fler kaskader av doftintryck som valnöt, lakrits, vanilj, tegel, Mycket imponerande.
Smaken är minst sagt kompakt. Tät mörk frukt och fortfarande lite unga vediga nyanser tar först och främst uppmärksamheten, lera, viol och en intresseväckande dammig/örtig känsla ligger strax bakom. Det här var en mycket bra och rolig spansk vinupplevelse, kan med säkerhet lagras i decennier. 96 poäng av Parker, tja, varför inte.

Inga kommentarer: