måndag, maj 25, 2009

Le Mistral 2005

Joseph Phelps började sin bana på tidigt 70-tal och var den som återintroducerade Syrah i Kalifornien. Le Mistral är hans hyllning till Chateauneuf-du-Pape, det är dock inte Grenache som är den huvudsakliga beståndsdelen utan Syrah, 59%. De andra druvorna är 23% Grenache, 8% Carignan, 5% Petite Sirah och 5% Alicante Bouschet.
Föra året såldes namnet Le Mistral samt dess vinodlingar till den sedan länge kontrakterade odlaren, Ventana Vineyards, som dittills levererat druvorna till Phelps så det här är den näst sista årgången under Phelps styre.

En tät dov doft med tobak och köttinslag dominerar första intrycket. Det här har många drag lånade från Rhone såsom en känsla av garrigue, tobak, animaliska nyanser, gummi, peppar och läder. Runt allt detta ligger samtidigt en ekfatsnyans som ger vanilj och kolatoner. Ekfatshanteringen tar inte överhanden, endast fransk ek har använts varav 42% var nya. Annat som ploppar upp är lingon, rönnbär, russin och korint. Smaken är väldigt fyllig och tät, etiketten anger 15% EtOH men det finns så pass mycket kraft att det håller ihop. Känslan är lik den från en modern CdP med liknande alkoholhalt, röda bär och ett stråk av citrus som kommer fram i eftersmaken.
Ett ovanligt och ovanligt bra exempel på Syrahbaseat vin från USA med djup, komplexitet och karaktär. Det vore intressant att följa det här vinet i några år, jag tror det kan vidareutvecklas mycket bra.

Inga kommentarer: