fredag, maj 22, 2009

Corton Clos du Roi 2001 (Vincent Girardin)

Jord, mossa och mosade jordgubbar är mina första intryck. Girardins viner är alltid mer eller mindre bra men alltför ofta lite opersonliga och därmed slätstrukna. Nu är inte det här en av hans vanliga Chambolle-Musigny eller Pommard som har funnits i flera årgångar på SB utan en Grand Cru-buteljering och det här är klart bra trots lite svagare årgång.

Frukten är ok tät och komplex med Pinot-typiska nyanser och en subtil kryddighet som lindar in frukten och gör den intressant. Smaken har en del utveckling och är numera rätt mjuk och tillgänglig, bra längd. Med luft kommer mer nyanser fram som sandelträ, blommor och choklad, även vissa kritiga/kalkiga drag visar sig. Inga direkta ekfatstoner. Den vinner nog på några ytterligare års lagring.

Den lite stum och opersonlig för sin klassificering, en bra och välgjord Bourgogne men inte uppe på Grand Cru-nivå. 279 kr som den reades ut för måste ändå ses som ett solklart fynd rent prismässigt.

2 kommentarer:

Finare Vinare sa...

Visst var det gott! Med förväntningarna inställda på rätt nivå så fanns en hel del njutning att hämta här. Som sagt, inte tänka grand cru...

Stora år som 1999, 2002 och 2005 har även Girardins byviner varit klart köpvärda, tycker vi. Priserna har ju varit desamma oavsett årgång.

Det verkar som att Girardin själv satsar mer och mer på sina vita - och de två byvinerna ju har numera utgått ur ordinarie sortimentet. Någon som testat de fyra röda i BS?

Ezra sa...

Jo, visst är det bra om man bortser från Grand Cru-klassificeringen.

Deras Santeney 1:er Cru var ett bra köp då den kostade ca 220 kr (drack den i oktober), nu har den gått upp en del. Det gäller som sagt att hålla sig till bra årgångar.