söndag, maj 24, 2009

Chardonnay 2006 (André et Mireille Tissot)

Mineralkänslan i det här vinet är helt overklig. Det doftar så mycket flinta, ostronskal, jod, våt slipsten, krita och andra stennyanser att man undrar om de har tillsatt nåt i druvmusten. Denna buteljering är deras instegschardonnay och lagras på 10% ny ek vilket ligger som en fin krydda runt mineraljuicen. Det finns annat förutom mineral i det här vinet som halm, honung, gråpäron, gula äpplen och grapefruktliknande citrustoner.

Smaken är medelfyllig, det här vinet bygger inte på kraft utan fräschör med frisk syra som en vit bourgogne. Den karaktärsfulla steniga känslan hänger kvar länge. Jag är helt såld på det här vinet och måste ha druckit runt 15 flaskor vid det här laget och fortfarande blir jag lika fascinerad när jag drar upp en ny flaska. Ett av förra årets bästa köp bland vita viner.

Det enda negativa med det här vinet är att Stéphane Tissot som är den som numera ansvarar för tillverkningen har snöat in på det biodynamiska dravlet vilket gör att den inte kommer tåla lagring någon längre tid på grund av för lite tillsatt svavel. Vinet buteljeras på flaskor inspirerade av clavelinmodellen fast innehållandes 75 cl.

Inga kommentarer: