fredag, december 19, 2008

Chateau du Tertre 2003


Chateau du Tertre 2003 är en 5:cru i Margaux. Odlingarna består av 40% Cabernet Sauvignon, 35% Merlot, 20% Cabernet Franc och 5% Petit Verdot. Jag har bra minnen av årgång 1999 och 2001 så när jag hittade det här på en finlandsfärja i våras för drygt 200 mindre än Hjo Grosshandels pris här hemma så köpte jag några flaskor.
En mycket fruktig doft slår upp från glaset, intensiv och lite modernt ekad (50% ny ek). Det finns klassiska bordeauxnyanser som lakrits, mörk frukt kombinerat med lite syrligare röda bär som röda vinbär, stall, lite rök och choklad. Efter en rätt kort stund i karaffen känns det som vinet sluter sig lite och doften avtar för att efter någon timme komma tillbaka, ekfatskaraktären känns då inte lika tydligt.
Smaken är tät och lång, det finns klart tillräckligt med innehåll för att balansera upp mot eken. Plommon, röda vinbär, vanilj, mogen paprika, choklad, lakrits och gräs. Strukturen är fortfarande rätt ung och vinet skulle behöva några års lagring för bli lite mer harmoniskt, nu upplevs det ännu som rätt primärt med druviga nyanser. Mycket bra Bordeaux men jag skall vänta några år innan jag öppnar nästa flaska. Jag mindes det som mer tillgängligt i våras.

5 kommentarer:

vinogram sa...

Spännande, köpte oxå den här på finlandsfärjan för ett tag sen. Väntar nog med att korka minst 2-3år till, gärna 5, om jag kan hålla fingrarna i styr..

Niklas J sa...

Får jag fråga vad du betalade?
Viking eller Silja?

vinogram sa...

Jag betalade runt 390 på Siljas vinbar där du kan köpa hem flaskor. Tycker det är ett mycket rimligt pris..

Niklas J sa...

Det är mer än rimligt! Särskilt med tanke på det är ett slott som vaknat till liv och levererar mkt bra viner!

Ezra sa...

Jag betalade 365 sek om jag minns rätt...