måndag, december 31, 2012

Sketch 2010

Sketch är förmodligen det mest omtalade vita vinet i Spanien just nu, att hitta en flaska har dock visat sig vara anmärkningsvärt svårt.

Ett vin gjort av Raul Perez från gamla Albarinostockar i Rias Baixas. Produktionen är ett sju år gammalt franskt ekfat på 750 liter, flaskorna lagras sedan på havsbotten en tid. Just det verkar mest vara en PR-grej som iof verkar funka. Det har blivit väldigt omskrivet, att det också är det vita spanska vin som har fått högst betyg av WA någonsin har nog även hjälpt till.

Jag hade tänkt vänta längre med en första test men kunde inte hålla fingrarna borta, det fick bli min julklapp till mig själv. Doften är väldigt snygg på ett rätt återhållsamt sätt med mineraltoner, havskänsla, mycket örter, honung, grönt te, mogen gul stenfrukt, fattonerna är knappt kännbara. Väldigt bra, inte alls fläskigt eller tungt.

Smaken är det som imponerar mest i början med lyxig krämig känsla. Bra fräschör och tydliga mineraler. Imponerande lång och komplex smak utan att vara övergjort. Med säkerhet den bästa Albarino jag druckit, på ett mer subtilt sätt än Gran Veigadares var.

2 kommentarer:

Starfood Scout sa...

Kul att det var så bra. Hur länge tycker du att jag ska låta min flaska ligga innan jag öppnar den?

Korkdragaren sa...

Nåt år räcker nog, albarino utvecklas snabbt.