onsdag, december 12, 2012

Två väldigt olika vita viner

Bourgogne Blanc 2007 (Roulot)
En ynka flaska av denna fick jag med mig för ett par år sedan från södra Frankrike. Roulot är ju bra i en mineraldriven stram stil, tänkte att den borde vara hyggligt tillgänglig nu och funka till stekt pilis med jordärtkockskräm.

Nja, det är den inte riktigt. Fortfarande stram och lite knuten. Mer Pulignyig eller Chablis Grand Cruig i stilen än Meursault som är Roulots hemvist. Stenfrukt, krita, lite lätta fattoner, väldigt bra men lite ungt knuten. Luftar vinet vilket hjälper en del men den skulle tjäna på runt 3-5 års ytterligare lagring.
Dock imponerande bra för en bourgogne blanc, den jabbar klart över sin viktklass. Det är nog bara Arnaud Ente som kan matcha denna (fast i helt annan stil).

Vinha Formal 2008 (Luis Pato)
Det bästa vita vin från Portugal jag hittat är helt klart Maritavora, varför tas det inte in igen? Den här sprang jag på för ett tag sedan och gillade. Alltid kul att vidga sina vyer. Kommer från Beiras och är ett sällsynt endruvsvin av den lokala druvan Bical.

Klart egensinnig doft med örtiga drag, anisfrön, honung, kamomill, bivax, en del fat och ett lätt oxidativt drag som påminner om en del bioviner. Kul och riktigt bra.

Fyllig mogen smak. Även här en anings oxidativ men inte så det stör, honung, kolaremmar från fat, mjuk krämig gul fruktighet, örter. Riktigt bra om än inte på Maritavoras nivå, lite för dyr tyvärr jämfört med hur den levererar. 160-170 hade känts mer rimligt än 248 kr men väl värt att prova.

Inga kommentarer: