tisdag, december 25, 2012

Saint-Aubin 1:er Cru ”En Remilly” 2007 (Lamy)

Bättre Saint-Aubinviner av Lamy har det blivit några det senaste året. Bland hans 1:er Cruer är Derriere Chez Edouard 2007 kanske den bästa jag provat men på pappret är det ”En Remilly” och ”Murgers Dents de Chien” som ska vara de bästa.

De två lotterna ligger på sluttningen av det oansenliga men välkända ”berget” Rachet. På andra sidan sluttningen ett stenkast därifrån ligger Chevalier-Montrachet och strax nedan Le Montrachet, så jordmån och andra förutsättningar är exemplariska men givetvis är prisbilden minst sagt annorlunda. Som man ser på bilden så går en bit av En Remilly in på Chassagne-Montrachets område i direkt anslutning till Chevalier, så det görs även En Remilly från Chassagne. Grenar av släkten Colin verkar äga det mesta.

Vinet då. Precis som Lamys andra viner från 2007 är det som dominerar en imponerande mineralitet. Krossade musselskal, krita och havsstrand blandas med en balanserad dos fat, finstämd frukt åt stenfruktshållet. Mycket bra.

Läskande ännu rätt stram smak med markerad syra i linje med året. Frukten hade kunnat vara lite tätare men det är väldigt bra och komplext i som sagt mineraldriven stil. Jag gillar stilen från 2007 men har sett att vissa resencenter föredrar vinerna från varmare år som ger lite mer kött på benen. Ett vin jag gärna dricker igen.

Inga kommentarer: