söndag, juni 10, 2012

Maritavora 2006


Jag är förmodligen den enskilda privatperson i Sverige som köpt mest av det här vinet. Det kanske inte har märkts på den här sidan men det skulle kännas tjatigt att lägga upp runt 30 inlägg om samma vin. Nu, deprimerande nog åkte den sista flaskan. Så, som en hyllning till ett av de bästa vitvinsköpen på SB någonsin så lägger jag upp ett sista.

Gjord av en field-blend av de klassiska vita Dourodruvorna, Codega de Larinho, Rabigato och Viosinho, enligt vissa källor är en del av dem pre-phylloxera på sandbankar. Vet inte om det stämmer men gott är det.

Tät frukt med anmärkningsvärt djup av mineral, tropisk frukt, bivax, gräs, örter, anis, honung, lite rågummi. Otroligt fascinerande och egen doft med vibbar mot vit Bordeaux men utan deras, allt för ofta, trista oxidativa inslag.

Fet oljig smak med mycket karaktär. Ett vin som huvudsakligen spelar på tät frukt i egen stil, inte stram som tex en vit bourgogne. Smaken följer doften, med ålder har fräschören gått ner lite och den något höga alkoholen visar sig lite mer men med trycket i frukten och nivån av karaktär är det inget problem.

Släpptes för 199 kr men sänktes sedan till 149 kr, det var då jag rensade sveriges butiker på det. Det närmaste man kommer på SB nu är Guru, 100 kr dyrare och inte lika bra. Mer fatigt och inte samma djup men även det väldigt bra.

2 kommentarer:

Ingvar Johansson sa...

Köpte också på mig ett rejält lager när det begav sig, på din rekommendation. En flaska kvar... Låter som att det är läge att klippa den nu.

Ezra sa...

Ja, den har tappat lite fräschör då syran har gått ned men den kommer hålla några år till.