torsdag, juni 14, 2012

Beaune Blanc 2008 (Domaine de la Vougeraie)


Efter att ha provat en hel del viner av Vougeraie så har jag ett gott öga till dem. De är lite vinpolitiskt inkorrekta då konglomeratet Jean-Claude Boisset är den enskilt största ägaren i hela bourgogne. Småskaligt är bra, stort är dåligt verkar en del anse, varför då? Vougeraie drivs som en separat egendom och är kronjuvelen inom firman.

Beaune2008 har en utpräglad rökig flintastenston som får mig att tänka Pernand-Vergelesses, alltså som en lightversion av Corton-Charlemagne. Väldigt tilltalande doft som förutom den grymma mineralkänslan har en hel del stenfrukt, fina fattoner, gråpäron, örter och citrusskal.

Bra drag i syran på ett lite ungt sätt. Medelhög koncentration och djup fin smak, det här är en seriös och matkrävande Bourgogne på en nivå klart över sitt pris. Väldigt bra.

Hur den tål lagring får framtiden utvisa, den bör vinna på att lagras så att syran mjuknar en del och frukten växer till sig. Den är dock lågsvavlad och stendör efter två dagar då jag inte längre har någon inert gas att skydda mina öppnade viner med. Synd att biotomtar som dessa inte svavlar ordentligt.

Inga kommentarer: