lördag, maj 26, 2012

Chablis 1:er Cru ”Montmains” 2000 (Brocard), Chateau Monbousquet 1995, Clos du Marquis 1998


Chablis 1:er Cru ”Montmains” 2000 (Brocard)
Den förra Brocardflaskan från 2000 var rätt trött. Den här är trevligt nog helt intakt utan oxidativa inslag.
Finstämd kritig doft med mycket tertiära drag av smör, honung och en nötig känsla som imiterar fattoner. Slimmat och mineraldominerat, väldigt bra.

Läskande och mineraligt även i munnen med fiktiva fattoner av smör och fudge, gråpäron, grape och limeskal. Perfekt mogen Chablis av hög klass, tyvärr sista flaskan.

Chateau Monbousquet 1995
Dunderfet, ”in your face” doft av mullig frukt, mjölkchoklad, läder och mocka. Väldigt komplext och bra. Jag gissar på modern Saint Emilion från 98 eller 00, visar sig vara 95.

Insmickrande smak med mängder av kraft utan att det känns obalanserat som Bolgherikopian Destieux 2001 jag drack för ett tag sedan. Det här är solklart en genuin Bordeuax, fast med tydligt modernt drag. Perse lyckas verkligen göra fruktdrivna viner som funkar även för en traditionalist som jag. Enormt bra vin med kraft och djup, den här var visst bland de bästa flaskorna hittills.

Clos du Marquis 1998
Leoville Las Cases sidovin, inte andravin, har jag inte varit så värst förtjust i tidigare. Senaste gången underpresterade den rejält.

Klassisk stålig doft som känns rätt sluten och lite stum med den här flaskan har iaf de rätta attributen och dragen av bättre bordeuax. Bra men inte anmärkningsvärt. Blir bättre med luft men lyfter aldrig riktigt. Möjligtvis kan längre lagring göra susen.

Inga kommentarer: