tisdag, november 15, 2011

Riesling Idig 2005 (Christmann)


När jag provade de här då de lanserades tyckte jag att de var bland det mest lovande och imponerande inom Rieslingväg jag provat. Tills nu har jag lyckats hålla fingrarna borta från flaskorna vilket är bra då det är ett utpräglat lagringsvin.

Doften är dov och utpräglat stenig men inte på ett petroleumsätt utan mer av krita och en känsla av kall lera. Enormt djup fin doft av stenfrukt, gråpäron, nougat, grönt te och blommor. Strålande bra, bland det bättre jag druckit i Rieslingväg.

Krämig fet smak med en oljig känsla, stenig och djupt komplex. Fylligheten och den inte alltför höga syran kommer sig nog av det varma året, men visst finns det rätt bra med syra. Ruggigt bra Riesling, det är framförallt den perfekta balansen som gör det speciellt. Det är lite som en Riesling för Bourgognefantaster.

4 kommentarer:

Finare Vinare sa...

Kul att du drog upp den här just nu. IDIG 2010 kommer att bli ett helt annat slags djur, och IDIG 2007 är kanske den perfekta medelvägen mellan de två. Den går också fint att korka upp nu om man är på det humöret...

Ezra sa...

Hej.
Ja, det var kul att ni la upp det där Christmanninlägget så passande, hann inte kommentera på det.

De årgångarna är väl mer klassiskt strama och syradrivna misstänker jag, har bara provat dem som unga. Det är en klar favorit bland tysk Riesling.

För mig känns ca 8 år som en lagom ålder för full utdelning, om man har tillräckligt med karaktär.

Finare Vinare sa...

Just det där sista är väl det största problemet ;-)

Lösningen måste vara att köpa fler. Gute Weine har väldigt bra sortiment och priser på Christmann...

Ruso sa...

Nu är det så mycket Christmannsurr i luften, så det blev till att öppna en 2005 Gimmeldinger Biengarten Riesling Spätlese.Som gammal Moseldiggare, så var detta något helt annat. Vilken kraft! Fylligt och låg syra. Långt ifrån mina Moselsyror, men helt fantastiskt gott. Den ska nog inte ha så mycket mer tid, men ingen panik, så nu får det väl bli till att prova IDIG också. Det gav klart mersmak.