söndag, maj 25, 2014

Chartogne-Taillet ”Saint-Anne” NV

Chartogne-Taillet är en Champagneproducent från Merfy som jag sprang på för flera år sedan. Den buteljering som verkligen stack ut då var deras minimala produktion av pre-phylloxerastockar av pinot meunier som de buteljerar under namnet ”Le Barres”. Nu är detta, tyvärr, inte denna men jag ser dem ändå som en något förbigången odlarproducent med egensinniga och välgjorda bubbel. De använder huvudsakligen gamla fat i sin vinifiering (om jag har förstått det rätt). Denna aktuella cuvée görs dock av alla tre huvudsakliga druvor men vilka delar vet jag inte exakt, framgår inte.

Denna flaska utan årgång har legat väl lagrad i ca 4-5 år i min källare. Doften är dov, tät, lätt brödig med första drag av mognad, mer röd frukt än grön frukt vilket förmodligen kommer sig av den stora delen röda druvor. Bra, oväntat bra, med finstämt mineralstick och kritiga drag, betydligt bättre än jag mindes den som ung. Ett bubbel som bygger på kraft mer än subtilitet men riktigt gott.

Fyllig smak av röda citrusfrukter och andra klassiska Champagnedrag. Fin längd och tät bra munkänsla, seriöst gott med mersmak. Jag kommer nog hålla utkik efter detta hus i framtiden.

Inga kommentarer: