fredag, maj 16, 2014

Ramnista Xinomavro 2009 (Kir-Yianni)

Xinomavro är en grekisk inhemsk druva som jag har druckit några gånger men verkligen inte i några större mängder. Vinerna blir bleka som en nebbiolo ungefär och ger strama röda viner.

Doften är finstämd med aromatisk röd frukt på ett sätt som påminner om en nebbiolo eller kanske mer som en högklassig nerello med rönnbär, hallon, sten, örter och citrus. Imponerande finstämd och bra doft för 99 kr.

Smaken kommer lite som en chock då syran är, även för mig, galet hög. Känslan är återigen liknande ett nerellovin fast med mångdubbelt så hög syra. Definitivt ett vin som behöver luft eller lagring. Till fet mat funkade det bra och det blev lite mer balanserat efter luftning. På nåt självspäkande sätt tycker jag om det här, mycket fräschör och karaktär för en högst överkomlig peng. Ett kul och bra vin som det vore intressant att lägga ner några år, kan bli ännu bättre.

Kir-Yiannis prestigevin lanseras senare i sommar, ett självklart testköp. Andreas Larssons rätt nya internetsida med betyg på blindprovade viner ger detta bra betyg och väldigt bra till prestigevinet.

Inga kommentarer: