Chateau Graulet,
1976, 1985 och 1986
Chateau Graulet
kommer från Côtes de Blay, ett premier cruläge vid namn Plassac.
Helt okänt 1:er cruläge eller hus för mig. De gör visst
fortfarande vin.
76'an är rejält
knuten med med mycket mognad, den känns extremt hårt svavlad på
ett otidsenligt sätt och behöver mängder med ovarsam hantering i
karaff för att öppna upp sig. Jordig och lite skeppsvraksorienterad
med något uttorkad frukt, cederträ och örter. Slankt och gott på
ett enkelt sätt.
85'an är den som
tveklöst har mest frukt kvar. Imponerande komplext och gott för sin
oansenliga nivå. Plommon, viol och mörk bitter choklad balanseras
av ok syra och finstämda mognadstoner. Riktigt bra.
86'an har ungefär
samma mognad som 85'an men har inte samma täta frukt. En del
föredrar denna men jag gillade 85'an bäst. Slank och stenig med
drag av borstat stål, viol och gräs. Bra.
Representativa flaskor för dessa närliggande årgångar rent stilmässigt.
Leoville Barton
1982
Denna känns
väldigt murken och mogen och vi undviker att ge den alltför mycket
luft vilket visar sig vara något av en missbedömning. Efter nån
timme kommer alltmer frukt fram och den blir riktigt god med mer
Bordeauxlika drag, vilket inte var självklart i början då den
nästan kändes italienskt syrlig. Kanske inte en optimalt lagrad
flaska men ett klart steg upp jmf med de enklare vinerna innan, dock
hade jag nog väntat mig mer från en 2'a Cru från 82'a. Väldigt
gott hur man än vrider och vänder på det, efter luftning.
De enklare
flaskorna är härtappade av Vin & Sprit med informativa
baksidesetiketter vilket väcker sentimentala minnen från då jag
började dricka vin lite mer seriöst.
1 kommentar:
Graulet var en billig basfavorit (dock lite hård i sin ungdom) i "härtappad" variant som man kunde fylla upp vinkällaren med (bland många andra). Stilen på vin borgade för viss lagring - kul att ni fick prova så här pass "gamla" härtappade viner. Leoville Barton 82 har jag liknande noteringar om - lite snipig och "murken" för att blomma ut lite senare. Tycker själv att Leoville Poyferré 82 är mycket bättre. Trevlig post med "gamla" viner.
Skicka en kommentar