söndag, juni 15, 2014

Några Bordeauxviner av enklare snitt med viss ålder

Chateau Graulet, 1976, 1985 och 1986
Chateau Graulet kommer från Côtes de Blay, ett premier cruläge vid namn Plassac. Helt okänt 1:er cruläge eller hus för mig. De gör visst fortfarande vin.

76'an är rejält knuten med med mycket mognad, den känns extremt hårt svavlad på ett otidsenligt sätt och behöver mängder med ovarsam hantering i karaff för att öppna upp sig. Jordig och lite skeppsvraksorienterad med något uttorkad frukt, cederträ och örter. Slankt och gott på ett enkelt sätt.

85'an är den som tveklöst har mest frukt kvar. Imponerande komplext och gott för sin oansenliga nivå. Plommon, viol och mörk bitter choklad balanseras av ok syra och finstämda mognadstoner. Riktigt bra.

86'an har ungefär samma mognad som 85'an men har inte samma täta frukt. En del föredrar denna men jag gillade 85'an bäst. Slank och stenig med drag av borstat stål, viol och gräs. Bra.
Representativa flaskor för dessa närliggande årgångar rent stilmässigt.

Leoville Barton 1982
Denna känns väldigt murken och mogen och vi undviker att ge den alltför mycket luft vilket visar sig vara något av en missbedömning. Efter nån timme kommer alltmer frukt fram och den blir riktigt god med mer Bordeauxlika drag, vilket inte var självklart i början då den nästan kändes italienskt syrlig. Kanske inte en optimalt lagrad flaska men ett klart steg upp jmf med de enklare vinerna innan, dock hade jag nog väntat mig mer från en 2'a Cru från 82'a. Väldigt gott hur man än vrider och vänder på det, efter luftning.

De enklare flaskorna är härtappade av Vin & Sprit med informativa baksidesetiketter vilket väcker sentimentala minnen från då jag började dricka vin lite mer seriöst.

1 kommentar:

Guran i vinkällaren sa...

Graulet var en billig basfavorit (dock lite hård i sin ungdom) i "härtappad" variant som man kunde fylla upp vinkällaren med (bland många andra). Stilen på vin borgade för viss lagring - kul att ni fick prova så här pass "gamla" härtappade viner. Leoville Barton 82 har jag liknande noteringar om - lite snipig och "murken" för att blomma ut lite senare. Tycker själv att Leoville Poyferré 82 är mycket bättre. Trevlig post med "gamla" viner.