torsdag, juli 12, 2012

Grand Vin Blanc 2008 (Domaine d'Angles)


Eric Fabre var i nåt decennium ansvarig för Lafite-Rotschild, ser bra ut i CV't. Numera har han en egendom i Languedoc, La Clape, där han gör viner av lokala druvor med lite Bordeauxtänk. Jämför man med vinerna från grannen La Negly så är det här väldigt nedtonat, fräscht och enligt mig betydligt bättre. Deras viner har blivit lite av en favorit här hemma. För mig som har svårt för många sydfranska superextraherade viner, La Peira etc, så är det här imponerande bra.

Det här vinet baseras på gamla stockar av Bourboulenc, har nog aldrig druckit ett Bourboulencdominerat vin tidigare. Andra druvor är grenache blanc och roussanne.

Tät maffig doft med mängder av karaktär. En blandning av vaniljdrömmar, honung, vita blommor, gul stenfrukt, även ett drag av kritiga ostronskal eller liknande. Annorlunda och fascinerande. Påminner en del om en vit Pape fast bättre än många av dem.

Fet lite oljig smak med bred palett. Följer doften med gul mogen frukt, aningens alkoholstinn, grönt te, anisfrön, tobak och örter. En del fattoner men inte så det tar över, smaken är fet mest av frukt.

Något hög alkohol för min smak men i övrigt är det ett imponerande storstilat vin. De här vinerna av Fabre är bland de mest intressanta jag hittat från sydfrankrike på länge.

Inga kommentarer: