söndag, juni 19, 2011

L'Insieme 2007 (Corino)

Giovanni Corino gör det här vinet på 40% Nebbiolo, 30% Barbera och 15% vardera av Cabernet Sauvignon och Merlot. Giovanni är gamla pappan och nuförtiden är det sonen Giuliano som driver firman. Firman ligger i La Morra och Giuliano har Elio Altare som förebild.
L'Insieme är ett samarbete mellan flera olika producenter varav Altare är en annan. Det finns alltså andra L'Insieme med nästan samma etikett som görs av andra producenter med helt annan druvsammansättning. Den röda tråden är att en del av inkomsterna går till välgörande ändamål.

Producentens stil är rätt modern. För sina vingårdsbetecknade Barolos använder de 50% nya fat vilket vissa källor menar att de gör för denna också. Men enligt deras hemsida är det bara gamla fat för detta vin. På importörens hemsida är vinet inte ens omnämnt, ingen hjälp där, det är dåligt. Produktionen är liten, 1000 flaskor.


Doften är väldigt direkt och djupt aromatisk med blommor, mörk choklad, tegel, kaffe, cederträ, örter. Imponerande komplex men det känns som den ännu är ungt sluten och kommer utvecklas än mer med lagring.

Ungt stram men djupt komplex med markerad syra. Örter och vedtoner, choklad, blommor, citrus, kaffe, lite balsamiska drag. De ettriga Nebbidragen fylls upp med som väntat lite mörkare dov frukt från Bordeauxdruvorna. Mycket bra men ännu ungt kärv och matkrävande.

Det här ser jag som ett bra köp för 299 kr, framförallt med tanke på dess framtidspotential. Det har en del fatiga moderna drag men helhetskänslan är balanserad med mängder av karaktär. Corinos viner tilltalar mig, jag gillade även deras Barolo som kom i vintras.

Inga kommentarer: