söndag, juni 19, 2011

Le Ciste 2007

Domaine Laguerre gör det här vita vinet i Roussillon av 30% vardera av Roussanne, Marsanne och Rolle samt 10% Macabeu.

Det går inte i text få fram hur karaktärsfullt och välgjort det här vinet är, det träffar enormt rätt i min personliga vinsmak. En underbar kombination av frukt, imponerande mineralitet och en väl avvägd dos fat ger ett vin som är väldigt matvänligt med sin friska syra men även är så pass fylligt och karaktärsfullt att det är svingott att bara sitta och sippa på.


Medeltät smak med mängder av karaktär. Stenfrukt, grape, kritig på ett sätt som gör det väldigt läskande i stil med en bättre Chablis, örter, fänkål, balanserade lätta fattoner, lemoncurd. Det känns fortfarande lite ungt bångstyrigt och kommer nog utvecklas positivt i några år till men är redan färdigt att dricka. Imponerande bra vin.
Det påminner en hel del om Tissots Arbois Chardonnay 2006. Precis som med den och de flesta andra biodynamiska viner dras det här med ett lätt oxidativt inslag som skönt nog inte tar över.

2 kommentarer:

Finare Vinare sa...

Den där kritigheten/kalkstenskänslan fick oss också att associera till Chablis första gången vi smakade på nollsexan. Vi var hooked på en sekund!

Igår kväll tutade vi i oss en flaska 2008 - och visst var den fin, men kanske inte riktigt i klass med 06 och 07. Möjligen är den bara för ung än. Vore kul att höra vad du tycker om den.

S är mycket känslig för oxidation och kommenterade det även i nollåttan, men som sagt - ett väldigt "lätt oxidativt inslag".

Ezra sa...

Jag har inte provat 08'an. De verkar behöva lite tid.