torsdag, juni 03, 2010

Grüner Veltliner ”Käferberg” 2008 (Rabl)

Det här vinet har tagit ett rejält kliv upp och utvecklats mycket på några månader. Numera finns det ett helt annat djup i doften som den inte hade tidigare.

Tät oljig doft av kamomill, grönt te, örter, sten, gul mogen frukt och lite jästigt degiga aromer. Väldigt bra och öppen doft med rejält driv och stor personlighet.
I jämförelse med min favoritproducent av Grüner Veltliner, F.X. Pichler, så är det väldigt tillgängligt, Pichlers GV 2008 som jag drack för ett par veckor sedan är betydligt mer lagringskrävande och stumt vid samma ålder. Hade det här varit en Pichler hade jag gissat på år 2000 vilket säger en del om hur olika uttryck GV kan ta sig beroende på klon och framställningsmetoder.


Smaken är fet och lättgillat god med medelhög syra, krämig gul frukt, honung, mineral, gräs och en lång krämig eftersmak. Det här är riktigt bra i en öppen, fet och komplex stil. Det kommer utvecklas vidare i några år men är helt tillgängligt redan nu. Finns fortfarande på SB vilket får mig att vilja köpa några fler.

1 kommentar:

Jörgen Andersson sa...

Ezra! Tack för GV-tips! Alltid tacksamt och din post får mig verkligen att längta efter en god grüner v igen