lördag, april 17, 2010

Chateau Musar 1975 och Scala Dei Cartoixa 1975

Chateau Musar 1975
Chateau Musar är ett välkänt vin så det behövs inte sägas särskilt mycket om det. Vinet blev känt med Michael Broadbents hjälp på en vinmässa 1979. Det mest kontroversiella med Chateau Musar är dess mycket speciella volatila stil. Sticker man in en flaska bland andra i en blindprovning så brukar den tas för defekt. Den volatila känslan varierar mycket med årgångar och försvinner delvis med luftning men finns alltid där.


Den här flaskan har lagrats lite tveksamt och korken åker in i flaskan bara man blåser på den, att använda en ”waiters saver” är inte att tänka på. Den slås snabbt upp i en karaff och har en blek lite rödbrun nyans.

Doften är klart över förväntan med intakt fin kryddig fruktighet. Subtil bärighet blandas med citrusskal, apelsinchoklad, arrak, svamp och sandelträ. Det har knappt några volatila drag. Att vänta tills Musar blir 35 år gammalt verkar vara tricket.

Smaken inte oväntat väldigt mogen med kryddor, svamp, röd fin bärighet, mossa och gamla trätoner. Otroligt att den är så pass fräsch, det här är en av de bästa Musar jag har druckit. Imponerande och mycket kul upplevelse.

Scala Dei Cartoixa 1975

Priorats tid som vinområde inleddes av Scala Dei året 1975. Det var det år då Priorat inrättades som vinområde i Spanien och Scala Dei var pionjärerna. Det här vinet är alltså det första Prioratvinet som gjorts. Den historiska betydelsen var helt klart anledningen till att jag hostade upp alldeles för många € i min favoritvinbutik i Barcelona för ett vin som med stor risk är vinäger.


Även det här vinets doft är oväntat intakt med en del frukt även om den är på gränsen till övermogen. Svamp, läder, salmiak och muscovadosocker. Lite unken men har även en del frukt.

Smaken är mjuk och aningens eldig med lätt lite kort smak. Örter, teblad och röd frukt. Det är riktigt gott med tanke på dess ålder.
Den växer med luft och hoppar upp ett par snäpp i intensitet och komplexitet, unkenheten försvinner. Så ett bra tips är att faktiskt lufta sina 35 år gamla Prioratviner någon halvtimme.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Musar är ett märkligt vin. Verkar ha en utveckling som går baklänges. Ju äldre den blir desto mindre volatila syror och mer fruktighet. Har testat viner från tidigt 60-tal som var helt makalösa i sin generösa, fruktiga stil.

Miguel C.L. sa...

Scala Dei 75 är verkligen historiskt! Hoppas den kommer på nästa nyhetssläpp ;)

Anonym sa...

Garvade gott åt meningen ”...ett bra tips är att faktiskt lufta sina 35 år gamla Prioratviner någon halvtimme."
Verkligen en sån där bra, generell regel att alltid ha i bakhuvudet. ;)

Ezra sa...

Historiskt som sagt, det kan inte finnas så många flaskor kvar. Min flaska var #80999 av runt 88000.

Kvalitetsmässigt var den dock inte värd pengarna.