söndag, april 26, 2009

Dominus 2001

Dominus är Christian Moueixs projekt i Yountville, Napa Valley, där Dominus är gårdens förstavin. Första årgången var 1983, årgång 2001 består av 81% Cabernet Sauvignon, 10% Cabernet Franc, 5% Petit Verdot, 4% Merlot. 40% av vinet lagrades i nya franska ekfat, resten gamla fat.Första sniffen ger ett intryck någonstans mellan USA och Bordeaux, det är absolut ingen fruktbomb utan strukturerat med dammiga inslag men det finns något i frukten som ger en indikation på att druvorna har växt bortom Moueix’s vanliga domäner. Doften är mer primär med mer drag av röda bär än den dova mörkfruktiga doft jag hade väntat mig. Först är intrycket en liten besvikelse men jag häller upp lite mer och efter en kort stund känns kvaliteten helt klart. Intressanta kryddiga nyanser som muskot och nejlika svävar över en tät doft av plommon, mörk bitter choklad, hallon, lakrits och cederträ. Smaken är tät med en bra lite krämig känsla, vinet bär upp sina 14% alkohol utan problem.
Det är svårt att inte börja jämföra det här med Bordeauxviner, viner som ploppar upp som är lite i samma stil är tex Clos Fourtet,. Det känns konstigt mycket högra stranden trots att det huvudsakligen är Cabernet Sauvignon.
Ett mycket bra vin men inte i paritet med sitt pris, jag betalade runt hälften mot nuvarande marknadspris men även för den pengen finns det Bordeauxviner som levererar bättre. Det lyfter rejält med luftning så några års lagring skulle förmodligen göra mycket för det här vinet.

2 kommentarer:

johan p sa...

Hej,

Jag drack 2005 Dominus på French Laundry i februari och vinet var trots sin ungdom stålande till både griskind och chateaubriand. Så pass gott att jag senare skaffade mig en flaska av just 2005:an och tänkte dricka upp den innan den hunnit få någon längre lagring, det vill säga i år.

Har talat med en del folk som förstår och vet mer än jag och har hört att 2005:an lämpar sig speciellt väl för att drickas ung.

Ezra sa...

Låter som en grym mat/vinupplevelse. Jag kanske låter mer negativ än jag var, ens förväntningar är ju rätt uppskruvade då man har en Dominus framför sig. Den var mycket bra men inte så bra som jag förväntade mig. Gruaud Larose tex är enligt mig ett betydligt bättre vin, och billigare.