tisdag, mars 31, 2009

Quinta de Vargellas 1988

Quinta de Vargellas 1988 har det skrivits om i andra vinbloggar efter att den här halvflaskan prissänktes till ett mycket bra pris, 149 kr. Vargellas är Taylor’s främsta enskilda vingård, Quinta, som buteljeras separat de år som inte anses tillräckligt bra för att deklareras som vintage, deras andra Quinta är Terra de Feita.

Skillnaden mellan en deklarerad årgång och en Vargellas är enligt mig betydligt större prismässigt än skillnaden i kvalitet, även om den givetvis är helt uppenbar vid en parallell provning.

Doften har en del utvecklade drag av svamp, mulljord och läder. Frukten är intensiv men inte lika komplex som en del andra Vargellas jag provat, en kombination av röd och mörk frukt, russin, kaffe, lakrits, nejlika och citrusskal. Mycket bra och klart drickbar nu även om jag tycker den bör få ligga till sig ytterligare 10 år. Den bästa Vargellas jag provat var drygt 40 år vid provningstillfället. Fällningen upptar någon centimeter i botten av flaskan så upprätt läge några dagar innan konsumtion och dekantering är en bra idé.

Inga kommentarer: