måndag, mars 30, 2009

Chateau Latour-a-Pomerol 1999

Latour-a-Pomerol 1999 flörtar inte med de moderna konsumenterna som vill ha hårt rostade ekfat och superkoncentrerad druvmust, här är det subtilitet och balans som gäller. Tråkinfo lyder enligt följande: 8 hektarer med 90% Merlot och 10% Cabernet Franc. Vinet får ligga på 50% ny ek för att sedan buteljeras ofiltrerat.

En ganska lätt doft med mycket fina blommiga (violer framförallt så klart) nyanser kommer fram, ålder och område ger lite våt lera, tegel, rost, svamp och cederträ men visst behöver den lite luft. Det här är inget kraftpaket, den är lite vek utan riktig täthet men det som finns är väldigt trevligt. Mer vediga aromer kommer fram efter en stund, samt lakrits, vildhallon, klöver, kaffe och gräs. Lätt till medelfyllig smak i en lättdrucken stil med fin bärig komplexitet i nästan burgundisk stil parerat med lakrits, viol och andra typiska bordeauxsmaker, en bra klassisk Bordeaux men inte stort på något sätt.

Inga kommentarer: