torsdag, oktober 23, 2014

Crozes-Hermitage 1996 (Graillot)

Graillots Croz från 1996 var ett de första viner jag köpt en hel låda av, nu endast nån enstaka flaska kvar. Det är också först nu det här vinet verkligen visar sig från sin rätta sida.

Doften har utvecklat en väldigt aromatisk känsla med fina druviga drag av chark och saker man förknippar med syrah som peppar, brända örter, rödbärig frukt, lite citrusskal.

Framförallt var det smaken som var ett problem tidigare, i sin mellanfas, med obalanserat hög syra. Nu har den mognat och mjuknat på ett mycket angenämt sätt. Djup komplex smak med en rejäl dos fräschör, klart i min stil, långt och karaktärsfullt.. Väldigt gott, överlägset bästa flaskan jag druckit hittills.

4 kommentarer:

konjären sa...

Noterade att jag har alla årgångar 2004-2012 i källaren, möjligen med undantag för någon av de senare åren. Ingen idé att börja plocka än, alltså...!

Korkdragaren sa...

Jag inte provat några yngre årgångar på senaste tid. Vore intressant att se om de också har "stängt ned sig". Denna var nästintill odrickbar för ca 8 år sedan.
Generellt tycker jag klassisk syrah behöver minst de föreskrivna 14 åren på rygg.

Korkdragaren sa...

Jo, förresten, vi ses hos vinmannen näst-nästa söndag! Gammal Lafitte ska visst vara gott.

vininfo sa...

Öppnade och drack en utmärkt 2008'a häromveckan som komplement till årgång 2013 som släpps nu i augusti. Har fler äldre årgångar men valde att öppna 2008'an då årgången kritikermässigt är svag.

2008'an. Påtaglig rökighet mot bränd plast som fick tankarna åt en finstämd Pinotage. Annars grillkrydda, viol, svarta vinbär (nja lite Bassett's svarta vingummi) och oliver i aromen. Ordentligt kryddig smak, grillkrydda och Umami. Häftigt! Detta åtföljdes av kött, lite stall och svarta vinbär. Ett vin som åldrats med behag.

2013 då? Mörkt och blåviolett. I aromen påtaglig rökighet, lakrits, mörka bär, svarta vinbär, kärna/körsbär och något uns vanilj. I smaken torrt, rejält med strävhet, lakritsrot, kryddighet, ngt stall, mörka bär och vanilj. Helt klart en Syrah att lagra. 2008'an med sin "umamighet" var dock mer spännande just här i nutid...

Fick inga charkuteriassociationer i ngt av vinerna.