torsdag, september 27, 2012

Ungersk vs Tysk Pinot Noir

Pinot Noir 2010 (Vylyan)
Vylyan är visst den lokala dialekten för vinområdet Villanyi i södra Ungern. Ett område som börjar får alltmer uppmärksamhet för sina röda viner.

Doften är rätt återhållen i en traditionell men varm stil med lätt jordiga drag. Det finns inga gröna eller kartiga drag och helhetsintrycket är, om inte något minnesvärt, ändå helt ok med bra Pinotkänsla.

Smaken är slank och fräsch, saknar lite fruktintensitet men är annars bra. Drag av kaffe, gräs, tobak och mulljord. Inget stort vin men anmärkningsvärt bra för facila 69 kr. Det är sällan jag hittar viner i den prisklassen som smakar riktigt vin och faktiskt är värda att dricka.

Heger Spätburgunder 2009
Djup och rejält fruktig pinotnos i inställsam stil med en rejäl dos mjölkchoklad och örter. En del fat och intrycket är från ett rätt varmt klimat vilket ju Baden är. Baden är en av Tysklands vinregioner där det görs mer röda än vita viner.

Krämig fyllig smak med bra fräschör bland all tät frukt, choklad och fattoner. Året och husstilen ger ett aningens varmt intryck och lite mer stringens hade varit att föredra men på det stora hela är det riktigt imponerande för en rimlig peng. Det här dricker jag gärna igen.

Inga kommentarer: